Kako odabrati kuhinjsku slavinu

Kako odabrati kuhinjsku slavinu

Vrijeme je za ugradnje nove ili zamjenu stare kuhinjske slavine? Danas je tržište vrlo bogato i raznoliko ponudama, pa se često zapitamo: „Koju slavinu odabrati?“ Kako je kuhinja prostor gdje provodimo dosta vremena, tako je i slavina vrlo bitna stavka kuhinje, obzirom da ju svakodnevno koristimo nekoliko puta. Želimo vas usmjeriti na neke važne stvari koje treba paziti kod odabira odgovarajuće kuhinjske slavine.

Većina slavina se bira temeljem dizajna i njezine što bolje usklađenost s cjelokupnom kuhinjom.Osim dizajna potrebno je voditi računa i o kvaliteti i funkcionalnosti. Slavine su izrađene od metala na koji se nanosi završni dekorativni sloj, najčešći su: krom, mesing, bronca i nikl.

Kromirane slavine su najprodavanije, lako se održavaju i vrlo su funkcionalne. Postoje i modeli koji imaju dodatni sloj koji sprečava primanje kamenca i ostavljanje tragova na slavini.Mesingane slavine su teže od ostalih, otporne na koroziju i sjajno se uklapaju u rustikalne kuhinje. Sada su vrlo popularne crne slavine koje se savršeno uklapaju u moderne kuhinje.

Prije svake kupovine i traženje ponuda, vrlo je bitno znati kako su postavljene instalacije u kuhinji, odnosno odakle je dovod tople vode. Ukoliko imate instalaciju gdje imate dva izvoda vode iznad sudopera, trebate birati zidne slavine za sudoper. Ako imate ispod ili iznad sudopera mali ili protočni bojler trebate birati niskotlačne slavine s tri cijevi.

Najčešće su ipak situacije gdje ispod sudopera imate dva dovoda (topla i hladna voda), gdje su postavljeni kutni ventili i tada biste trebali birati standardne visokotlačne slavine s dvije cijevi.

Jednoručne slavine

Ovo je najčešći i najtraženiji tip slavina koje se mogu odabrati. Osim velike ponude koja pokriva sve stilove vaše kuhinje, vrlo su jednostavne za korištenje, zauzimaju malo prostora, te su lako dostupni rezervni dijelovi (kartuše).

Slavine s visokim vratomStojeće slavineZidne slavine

Dvoručne slavine

Ove slavine sastoje je od izljevne cijevi i dva obrtaja (jedna za toplu vodu, druga za hladnu vodu). Postoje dvije izvedbe obrtaja, a to su na gumicu i keramički obrtaj. Svakako preporučamo keramičke obrtaje jer su kvalitetniji i dugotrajniji. Kod keramičkih obrtaja nije moguće presiliti obrtaj kao što je to kod obrtaja s gumicom gdje postoji mogućnost pucanja i curenja vode.

Slavine s tušem

Iako su se prvo koristile u komercijalnim kuhinjama, sada se sve češće ugrađuju i u kućanstva. Ove slavine modernog dizajna vrlo su praktične jer omogućuju da se vrlo jednostavno, lako i bolje operu namirnice, posuđe i sudoper.

Slavine s tušemStojeće slavineZidne slavine

Niskotlačne slavine

Ove slavine ugrađuju se ukoliko imate niskotlačni bojler. Postoje niskotlačni bojleri (nadpultni) koji se montiraju iznad sudopera i bojleri (podpultni) koji se montiraju iznad sudopera. Za nadpultni bojlere potrebno je ugraditi zidne slavine, dok za podpultne se ugrađuju stojeće slavine. Kod niskotlačnih slavina normalna je pojava da se nakon zatvaranja iscuri par kapi vode, što je posljedica podtlaka bojlera.

Niskotlačne slavineStojeće slavineZidne slavine

I još neke preporuke za kraj:

  • ukoliko imate problema s velikim pritiscima vode, potrebno je ugraditi regulatore tlaka (više o regulatorima možete pročitati ovdje)
  • ugradnja kugličnih kutnih ventila s filterom jer su kvalitetniji i dugoročniji od osnovnih, te sprječavaju ulaz nečistoća u slavinu
  • birajte slavine sa štednim perlatorom jer on miješa zrak s vodom i tako stvara dodatne uštede vode 
  • kupujte slavine za koje su dostupni rezervni dijelovi

Pročitajte još i ...

Newsletter

Prijavite se na newsletter i besplatno primajte novosti, akcije i posebne ponude.