Što učiniti s prejakim pritiskom vode

Što učiniti s prejakim pritiskom vode

Čujete li šuštanje u slavinama? Često vam odlaze ventili, slavine, kućanski aparati ili pucaju cijevi? Jedan on mogućih razloga je da imate problema s jakim pritiskom vode koji može biti iznad 6 bara a ponegdje i do čak 12 bara.

Zbog trenutnog nedostataka novaca ili kojeg drugog razloga izostave se neki dijelovi koji nam kasnije mogu uvelike uštedjeti vrijeme i novac. Jedan od tih dijelova vrlo često je i regulator tlaka vode kojeg se pokuša izbjeći prilikom ugradnje vodovodnih instalacija. Služimo se izgovorom „Kasnije ćemo to ugraditi“, ali ga ne ugradimo sve dok nam se jave prvi problem.

Regulator tlaka (smanjivač tlaka) vode ima za glavnu funkciju održavati stabilizaciju tlaka vode na željenoj razini, te zaštita od vodenih udara.  Preporučeni i optimalan pritisak tlaka u instalaciji je između 3 i 4 bara. Ne preporuča se sniziti tlak ispod 3 bara, je se bi se time produžilo vrijeme korištenja slavina.  Osim što smanjuje pritisak vode, pokazao se kao vrlo efikasan u sprječavanju neželjenog zvuka koji može nastati prilikom velikih pritisaka u instalaciji ili slavinama.

Regulator s manometromRegulator s filterom

Regulator je vrlo koristan za produženje vijeka trajanja bojlera. Efikasno smanjuje potencijalno curenje sigurnosnog ventila  kada se pojavi veći pritisak (>5,5 bara). Također produžuje trajanje slavina, perilica i svih kućnih vodovodnih instalacija time što ih sprječava od puknuća. Smanjuje potrošnju energije i potrošnju vode za 5-15%.

Instalacija

Preporuča se ugradnja regulatora tlaka 30-tak centimetara nakon vodomjera, kako bih se postigla kontrola visokih tlakova. Uz regulator tlaka poželjno je kupiti i manometar koji omogućuje očitanje tlaka, ali i olakšava donošenje odluke za reguliranje tlaka na regulatoru. Nije preporučljivo da se regulator tlaka instalira ispod zemlje, jer postoji mogućnost od oštećenja regulatora zbog mraza, otežana je provjera i očitavanje stanja na regulatoru, te je otežano održavanje.

Kriterij odabira / preporuke

Ukoliko imate pritisak iznad 12 bara poželjno je staviti čak dva smanjivača tlaka jer jedan neće moći smanjiti tako veliki pritisak na optimalan pritisak od 3,5 bara. Kako bi pravilno odabrali odgovarajuči regulator tlaka, savjetujemo vas da prilikom odluke koji regulator kupiti, uzmete u obzir ova dva kriterija odabira:

1. Kriterij za pravilan odabir regulatora tlaka je određivanje odgovarajućeg promjera s obzirom na brzinu vode. Kako bi izbjegli previsoke vrijednosti pri nazivnom protoku što rezultira povećani pad tlaka i buku u instalacijama, koristimo se sljedećim dijagramom.

Iz dijagrama možemo iščitati kako je odgovarajući promjer regulatora tlaka pri brzini vode od 50 l/min DN25 odnosno 3/4″.

2. Kod drugog kriterija za odabir regulatora potrebno je uzeti u obzir pojavu kavitacije koja se može pojaviti kod smanjivanja velikih tlakova na preniske vrijednosti.

Iz dijagrama je vidljivo da imamo ulazni pritisak vode od 12 bara, te ukoliko bismo imamo samo jedan regulator tlaka, on bi radio u zoni kavitacije što bi rezultiralo potencijalnim oštećenjima na regulatoru. Iz tog razloga potrebno je ugraditi dva regulatora jedan iza drugoga, tako što će prvi regulator smanjiti ulazni pritisak sa 12 na 5 bara, a drugi sa 5 na 3,5 bara.

Iz ovog primjera na temelju ova dva kriterija preporučili bismo kupnju dva regulatora tlaka DN25 (3/4″).

(postoji mogućnost da karakteristike proizvođača regulatora tlaka nisu jednake, stoga se mogu pojaviti manje razlike u rezultatima ovih dijagrama)

Prednosti:

  • smanjenje pritiska vode u kućanstvu od prekomjernog pritiska iz dovoda
  • održavanje konstantnog pritiska vode
  • zaštita od vodenog udara
  • minimizira buku protoka u instalaciji
  • produžuje vijek trajanja instalacija, bojlera, slavina, perilica,..
  • smanjuje potrošnju vode

Postoje i regulatori tlaka koji dolaze s filterom koji osigurava prethodno pročišćavanje vode iz krutih čestica, što rezultira boljom kvalitetom, te se povećava vijek trajanja cijelog sustava. Prozirno kućište olakšava reviziju samog filtera i redovnog održavanja i čišćenja.

Smanjivač tlaka možete povremno očistiti i produžiti mu vijek trajanja tako što čete ga rastaviti i staviti jedan sat u koncentrat vinskog octa i nakon toga dobro isprati.

Pročitajte još i ...

Kako odabrati kuhinjsku slavinu

Vrijeme je za ugradnje nove ili zamjenu stare kuhinjske slavine? Danas je tržište vrlo bogato i raznoliko ponudama, pa se često zapitamo: „Koju slavinu odabrati?“

Newsletter

Prijavite se na newsletter i besplatno primajte novosti, akcije i posebne ponude.