Savjeti za odabir prekidača i utičnica

Savjeti za odabir prekidača i utičnica

Upustili ste se u avanturu gradnje kuće ili renoviranja stana? U toj avantura punoj uzbuđenja, stresa, pozitivnih strahova vrlo često nemate vremena ili jednostavno vam promaknu razmišljanja o detaljima kao što su odabir prekidača i utičnica.

Kako bi ovakvu avanturu sretno završili i doživjeli pozitivan efekt iznenađenja kod prvog i svakog sljedećeg ulaska u novu kuću ili stan. Nudimo vam nekoliko smjernica koje bi trebali proanalizirati prilikom donošenja pravilne odluke za odabir prekidača i utičnica. Iako svakodnevno koristimo prekidače i utičnice, rijetko ih primjećujemo kao sastavni dio našeg doma.

Kontakt s električarom

Prvi korak bi bio odabir ovlaštenog električara, te u suradnji s njim proanalizirati projektiranje kuće ili stana. On će vam izraditi plan elektroinstalacija i sastaviti popis svih potrebnih prekidača i utičnica koje bi trebali kupiti. Važno je da izvođenje i rukovanje električnim instalacijama prepustite stručnjaku, jer nestručno izvođenje može biti opasno po život i nanijeti štete vašoj imovini.

Vrste prekidača i utičnica

Kada ste se savjetovali s električarom oko instalacija i dobili ste njegove stručne savjete i popis utičnica i prekidača. Sada je na vama odluka koju vrstu i dizajn prekidača i utičnica želite odabrati.

Postoje dvije glavne vrste po kojim dijelimo prekidače i utičnice, a to su standardni (Ø60) i modularni program.

Kod standardnih prekidača i utičnica koriste se klasične Ø60 kutije za beton, ciglu ili šuplji zid (knauf). Ukoliko samo renovirate kuću ili stan i odlučili ste se zadržati postojeće kutije, najvjerojatnije je da imate te kutije, bilo pojedinačno ili spojene u niz. Prekidači i utičnice za klasične kutije prodaju se zajedno s nosačem, mehanizmom, tipkom i okvirom, te su povoljniji od modularnih kod kojih se svaki element prodaju zasebno.

Prilagođavajući se potrebama tržišta, poznati proizvođači nude mogućnost odabira klasičnih prekidača i utičnica odvojeno mehanizme s nosačima i okvirima, čime se smanjuju troškove prilikom kupnje. Također to vam omogućuje da možete i kombinirati boje mehanizama s okvirima.

Primjer 1. Ukoliko imate tri nizajuće kutije u koje želite ugraditi tri utičnice, možete kupiti utičnice bez okvira i jedan nizajući trostruki okvir i tako uštedjeti.

Primjer 2. Želite li se poigrati bojama, možete kupiti mehanizme na primjer u antracit boji, a okvire u bijeloj. Time također štedite na kupnji pojedinačnih elemenata i možete prilagođavati boje po želji.

Tem EkonomikPanasonic Karre PlusStandardne kutije Ø60

Modularni program prekidača i utičnica jer toliko velik i bogat da rješava pitanje bilo kakvog problema vezano za elektroinstalacije. Cijeli taj sustav sastoji se od ugradbenog mjesta, tj. kutije koja može biti podžbukna ili nadžbukna, nosača koji se pričvršćuju  na ugradbenu kutiju, samih elemenata (prekidača, utičnica, …), tipki, te završnog okvira (maske). Za razliku od standardnih prekidača i utičnica, kod ovog modela svaki se element kupuje posebno.

Kod modularnog programa osnovno mjerilo za širinu je jedan modul 1M. Kutije, nosači i okviri izrađuju se po standardnim dimenzijama širine: 1M, 2M, 3M, 4M, 7M, 14M, 21M, iako postoje i 5M, 6M, … Nosači 1M i 2M ugrađuju se u standardne Ø60 kutije, dok se nosači ostalih širina ugrađuju u kutije jednake svojoj širini (primjer: nosač 4M ugrađuje se u kutiju 4M). Ukoliko imamo dvije ili tri nizajuće klasične Ø60 kutije, nosači 2M se mogu spojiti pa tako dobivamo 2x2M ili 3x2M nosače i okvire koje je potrebno ugraditi u te kutije.

Modularni program – svaki element zasebnoInstalacija modularnog programa u nizajuće standardne kutije

Dizajn i materijali

Dobro odabrani prekidači i utičnice mogu se savršeno uklopiti s dizajnom interijera, pa čak i naglasiti njegovu estetsku vrijednost. Na tržištu ima jako puno tradicionalnih modela i oblika, ali mnogi proizvođači stalno uvode nove linije kojima udovoljavaju najnovijim dizajnerskim trendovima. Stoga je danas vrlo jednostavno i lako promijeniti okvire i tako prilagoditi svaku prostoriju u skladu s njenim ostalim dizajnom. U vremenu kada se trendovi brzo mijenjaju, važno je moći prilagoditi izgled svoga doma u trenu.

Materijali od kojih se izrađuju nije više samo plastika, već se okviri izrađuju od različitih materijala poput: metala, stakla, kamena, drva i drugih, s različitim završnim slojevima: matiranim, sjajnim, različitim uzorcima ili logotipima. Takva široka paleta materijala jamči visokom kvalitetom i trajnošću, te odgovara na gotovo sve zahtjeve dizajnera.

Tipovi

Klasične sklopke i tipke više nisu jedini izbor koji možete odbrati za regulaciju vaše rasvjete. Nude se brojne mogućnosti koje vam omogućuju uključivanje i isključivanje rasvjetnih tijela, a neki od njih su:

  • Regulatori rasvjete (dimeri) – omogućuju regulaciju jačine svjetlosti, idealni su za dnevne boravke ili druge prostorije u kojima želite stvoriti posebni ugođaj
  • Prekidači osjetljivi na dodir – omogućuju uključivanje i isključivanje, te regulaciju svjetla na dodir
  • Pametni (smart) prekidači – prekidači kojima se može vršiti regulacija putem aplikacije na pametnim telefonima i tabletima
  • Senzori pokreta – automatsko uključivanje i isključivanje svjetla
  • Prekidači za rolete – omogućuju regulaciju otvaranja i zatvaranja roleta

Osim na klasičnu električnu instalaciju, morate voditi računa da se paralelno ugrađuje i telekomunikacijska, mrežna, informatička instalacija pa se i za njih treba predvidjeti odgovarajući broj utičnih mjesta u pojedinim prostorijama. U današnje doba digitalizacije obratite posebnu pozornost na priključke za Internet i mjesta gdje bi ih bilo sve dobro ugraditi jer se njim reducira opterećenje WLAN-a i nudi raspon za mobitele, tablete, i računala.

Često vam se događa da ne možete pronaći adapter za punjač za svoj mobitel ili tablet?

Imamo rješenje kako izbjeći te neugodnosti! – ugradnjom utičnice za punjenje preko USB u koju se može direktno priključiti kabel za punjenje svog telefona. Ukoliko  nemate mjesta za ugradnju utičnice u kutiju, postoje ugradbeni elementi s utičnicama i produžni kabeli koji imaju USB punjače.

DimerSenzor pokretaPrekidač za roleteUtičnica TVUtičnica za internetUSB punjač

Nadamo se da smo vam ovim savjetima skrenuli pozornost o čemu sve trebate razmisliti kod odabira prekidača i utičnica za svoj dom. Na našim stranicama možete pogledati cjelokupnu ponudu elektromaterijala. Za sva pitanja i nejasnoće slobodno nas kontaktirajte.

Pročitajte još i ...

Kako odabrati kuhinjsku slavinu

Vrijeme je za ugradnje nove ili zamjenu stare kuhinjske slavine? Danas je tržište vrlo bogato i raznoliko ponudama, pa se često zapitamo: „Koju slavinu odabrati?“

Newsletter

Prijavite se na newsletter i besplatno primajte novosti, akcije i posebne ponude.